Border collie (297) standard Terelőverseny szabályzat


BORDER COLLIE (297)

Border collie standard

Általános megjelenés

Arányos kutya, a lágy külső vonalak kiváló belső harmóniát, bátorságot és tökéletes kiegyensúlyozottságot sugároznak.

Vérmérséklet

Ellenálló és szorgalmas juhászkutya, sok-sok kitartással, buzgó, éber, figyelmes és nagyon intelligens. Soha nem lehet ideges, vagy támadó kedvű.

Fej és koponya

A koponya széles, a fülek között lapos, oldalai fokozatosan és simán vékonyodnak el az orrig. A stop kifejezett. Az arcorri rész erős, hossza megegyezik az agykoponya hosszával. Az ajkak feszesek, tiszták. Az orrtükör nagy, általában fekete, a kék, barna, vörös egyedeknél a szőrzet színét követő árnyalatú. Az orr és az ajkak folt nélküliek.

Szemek

Egymástól távol ülők, oválisak, közepesen nagyok, színe harmonizál az egyed színével. A sötétebb szemszín a kívánatos. Kivéve a barna egyedeknél, ahol a világosabb szín, a merléknél a kék, illetve kéken pettyezett megengedett. A tekintet gyöngéd, buzgó, figyelmes és intelligens.

Fülek

Középméretűek, nem ülnek túlságosan közel egymáshoz, félig felállnak.

Száj

A fogak épek, erősek. Az ollós harapás a kívánatos.

Nyak

Mérsékelten hosszú, izmos, enyhén ívelt, a vállak irányába durvaság nélkül szélesedik el.

Elülső rész

A vállak hosszúak, jól szögeltek a felkarral. A felső lábak jól csontozottak, egyenesek, szemből nézve párhuzamosak, könyökben sem kifelé, sem befelé nem fordulnak. A lábközép flexibilis.

Törzs

A törzs mérsékelten hosszú, a bordák jól íveltek. A mellkas mély, mérsékelten széles, izmos, enyhén ívelt. A lágyék mély, nem felhúzott.

Hátulsó rész

A far széles, izmos. A comb hosszú, széles izmos. A térd jó szögelésű, a csánk mély, erős, hátulról nézve egyenesek és párhuzamosak.

Mancsok

Oválisak, jól párnázottak, erősek, épek. Az ujjak mérsékelten íveltek, szorosan záródnak. A körmök rövidek és erősek.

Farok

Mélyen tűzött és tartott, csánkig érő, szőrrel dúsan borított. Izgalmi állapotban, illetve mozgás közben felemelkedhet, de sohasem a hát vonala fölé.

Mozgás

Szabad mozgású, lágy mozdulatokkal, fáradhatatlan. A mancsát alig emeli mozgás közben, azt a benyomást kelti, hogy a kutya képes a legnagyobb titokban a leggyorsabban mozogni.

Szőrzet

Dupla. A fedőszőrzet mérsékelten hosszú, sűrű, közepesen texturált. A rövid, sűrű, puha aljszőrrel együtt kiváló védelmet nyújt az időjárás viszontagságaival szemben. A közepesen hosszú szőrzet a nyakrészen sörényt alkot, a combok és a farok szőrrel jól fedett. A pofán, a füleken, a mellső lábakon (kivéve a zászlókat) a hátsó lábakon és a csánkrésznél a szőrzet rövid, sűrű. (Vannak rövid szőrű példányok is.)

Színek

Fekete-fehér, kék-fehér, barna-fehér, vörös-fehér, sable-fehér, tricolor. A melirozott változatok is engedélyezettek: blue-merle, red-merle. A fehér nem lehet uralkodó.

Méret

Kanok marmagassága: 48-53 cm
Szukák marmagassága: 48-51 cm

Hibák

Az előző pontoktól való bármely eltérés hibának minősül és a hiba súlyosságának pontos arányában kell állnia az eltérés mértékével.

Megjegyzés

A kanoknak két, a herezacskóba teljesen leereszkedett herével kell rendelkezniükVissza a lap tetejéreMAGYAR EBTENYÉSZTŐK ORSZÁGOS EGYESÜLETE
TERELŐVERSENY SZABÁLYZAT

Vissza a lap tetejére